miercuri, 29 septembrie 2010

De ce îi invidiez pe bucureşteni

Nu pentru că de acolo se dă ora exactă şi nici pentru că ei reprezintă mai mult de 10 procente din populaţia României.
Nu rămân surprins atunci când străinii îi localizează în altă ţară, dându-le astfel posibilitatea să se simtă ca şi cetăţenii de acolo, adică, mai bine.
Faptul că se folosesc de transhumanţă nu de două ori pe an, ci la fiecare sfârşit de săptămână, mi-e indiferent.
Mirajul care-i atrage pe români spre Bucureşti şi faptul că majoritatea celor ajunşi acolo, acolo rămân, preferând să devină bucureşteni decât să se întoarcă pe meleagurile natale, nu-l înţeleg şi nici nu mă interesează.
Dar ce să mai lungesc vorba, au ei ceva cu totul special, ceva care îi deosebeşte radical de ceilalţi locuitori ai ţării. Ceva care ne determină să-i admirăm şi ne influenţează să-i urmăm precum oile turma.
Acel ceva este cunoscut numai de dânşii, fiind un secret foarte bine păstrat.
Am tot încercat să-l descifrez, dar în zadar.
Criteriile după care şi-au ales primarii în ultimii 20 de ani, rămân un mister pentru mine.
Să se fi luat după numele persoanei şi realizările acesteia? Să fi ţinut cont de aptitudini şi abilităţi? Poate după înfăţişare, charismă, frumuseţea sau tăria caracterului? Să fi fost vorba de nişte formule magice sau accesorii (gen ochelari, breloc, mustaţă, şuviţă etc). Or avea ei o galerie secretă cu tablouri ale monştrilor sacri şi vor s-o lărgească?
Misterul rămâne de nepătruns şi mă face să fiu invidios pe bucureşteni.
Au ştiut întotdeauna şi ştiu să-şi aleagă primarul.

10 comentarii:

  1. Aş trăi oricând la Cluj. Bucureştiul n-are nimic în plus. Ceva mai multă mizerie, mai multă mârlănie, mai multă singurătate, mai multă grabă.

    Dacă tot ai fost ironic şi ne-ai altoit că ştim să ne alegem primarii, măcar merită notat că O DATĂ în viaţa noastră de bucureşteni am ştiut ce primar NU trebuie ales: marele, seriosul, competentul Blaga.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pot să vă trimit o poză cu cel mai mare pește pe care l-am prims - este un cod.
    Adresa mea de e-mail este:
    lorian.saceanu@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Renata, ştiu că nu era momentul potrivit s-o spun, dar făcea parte din foarte puţinele lucruri negative care-mi stăteau pe suflet. Şi dacă am început să mă dezmeticesc puţin într-ale calculatorului, de teamă că-mi scapă prilejul, am zis-o. Şi aşa rămâne.
    În altă ordine de idei, astăzi l-am scos în lume pe Baghi. Este bibeloul negru din blană. Am vizitat-o pe Nataşa (pe Taras, de fapt), m-am folosit de sugestia ta că Baghi trebuie promovat şi asta a fost tot. Baghi a ieşit la plimbare, poate şi la vânătoare. De, obiceiuri pisiceşti. Adresa lui este http://baghi12.blogspot.com/
    Te consider coautoare. Şi îţi mai mulţumesc odată.
    Domnule Saceanu, bine aţi venit şi vă mulţumesc pentru adresă. Am s-o folosesc chiar acum.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am fost unul dintre cei care s-au mutat din Transilvania in Bucuresti : nu de voie, ci de nevoie.
    Adica : era singura sansa sa intalnesc un tip cat de cat inteligent,. fara prejudecati si fara povesti de la tara. Nu ca in provincie nu s-ar gasi asa ceva, insa erau extrem de rari. Asa ca m-am mutat din Tg.Mures, la facultate in Bucuresti.

    Apoi, m-am casatorit in Bucuresti si am ramas acolo, ca multi altii, nu pentru ca mi-ar fi placut tigania din Bucuresti, ci pentru ca acolo erau joburile bine platite.
    In general, cei veniti din provincie, si nu numai, nu agreeaza Bucurestiul, insa nu de masochisti raman acolo ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine ai venit, "lume altfel" şi mulţumesc pentru comentariu. Eu ziceam să facem lumea noastră mai bună, dar sunt de acord şi cu cei care caută una mai bună. Fiecare dintre noi are dreptul să trăiască acolo unde îi este cel mai bine. Însă nu toţi aleg această opţiune sau au această posibilitate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am trecut de etapa cu "hai sa facem lumea mai buna" . Pentru ca sa facem lumea mai buna, intai trebuie sa facem lumea inteligenta, ca sa putem functiona ... Si asta n-avem cum sa facem noi.
    Asa ca m-am reprofilat cu " imi bag picioarele si imi caut un loc in care sa-mi fie cat de cat bine ".

    RăspundețiȘtergere
  7. Gând la gând cu bucurie! Uite că am depăşit-o şi eu. Nu pot să te contrazic!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred că în curând vei fi invidios şi pe Baghi, nu numai pe Bucureşteni!...

    RăspundețiȘtergere
  9. Ca bucuresteanca get-beget, nu pot fi decat de acord ca este un oras mizerabil. Si ce e mai rau e ca el nu e lasat de istorie sa fie mizerabil, ci ca a ajuns asa din cauza nesimtirii locuitorilor sai.
    In privinta alegerii primarului, trebuie sa marturisesc ca de multe ori problema nu a fost pe cine am ales, ci pe cine a candidat... cand de multe ori, singura solutie este sa votezi raul cel mai mic. Caci primari cu bun simt si competente reale sunt mai greu de gasit.
    Inteleg ca nici alte orase nu se pot lauda in aceasta privinta, deci poate nu e legat de capitala, ci de slaba oferta politica. Pentru ca depinde de politica, din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  10. Bine aţi venit, Lady Io!
    Din "păcate" pentru mine, nu pot să vă contrazic, dar din "fericire" pentru dumneavoastră, aveţi dreptate.

    RăspundețiȘtergere

Oricine poate comenta, dar să ţină cont de ceea ce a spus Socrate:
"Vorbeşte ca să te cunosc".