miercuri, 1 august 2012

1 August - Ziua tanchiştilor din Armata Română

 Fiecare militar crede şi susţine că arma lui este cea mai importantă.
Artileristul zice că tunul este Zeu pe câmpul de luptă, infanteristul spune că arma lui, alături de baionetă, bineînţeles, este Regina bătăliilor. La armele aviatorilor sau marinarilor, noi ăştia, tereştrii, nici nu îndrăznim să visăm.
Ca să nu mai vorbesc despre cei de pe submarine, navele cosmice sau din forţele speciale.
Toţi sunt cei mai importanţi.
Din acest punct de vedere, nici noi, tanchiştii nu ne lăsăm mai prejos, pentru că, după părerea noastră (și a altor specialiști militari, evident!), pe câmpul de luptă terestru modern, tancul este "regele".
Mai mult, armei noastre i-am găsit și o definiție, în care spunem că tancul este mijlocul de luptă pe șenile, cu turelă rotativă și blindaj eficace de protecție, care, pe timp de pace, asigură chinul a patru oameni, iar pe timp de război, moartea lor sigură.
Lăsând gluma la o parte, vreau să vă spun că la 1 August 1919 a fost constituit primul batalion de tancuri sau care de luptă din Armata Română, unitatea având garnizoana în Mihai Bravu. Încă din primăvara anului 1919, Ministerul de Război îşi propusese să înfiinţeze atât o şcoală, cât şi un batalion de care de luptă, lucru consfinţit prin contractul încheiat de guvernul român cu cel francez.
La 1 ianuarie 1921, prin Înalt Decret nr. 5488 din 25 decembrie 1920 s-a trecut la înfiinţarea primei unităţi de tancuri din armata română, prin transformarea Batalionului Carelor de Luptă în Regimentul Carelor de Luptă, garnizoana acestei unităţi fiind în oraşul Târgovişte.
După o existenţă zbuciumată, dar neîntreruptă de 84 de ani, perioadă în care a cunoscut atât gloria pe câmpurile de luptă în al doilea război mondial, cât şi numeroase transformări structurale, la data de 30 aprilie 2005 unitatea a fost desfiinţată.
Probabil că cel mai afectat de desfiinţarea acestei unităţi am fost eu, care am avut şi am dus la bun sfârşit această ingrată misiune.


Răspunzând provocărilor mediului de securitate precum şi actualelor orientări în domeniul securităţii şi siguranţei naţionale, la 1 octombrie 2009, pe locul şi din "cenuşa" celebrului Batalion 1 Tancuri "Vlad Ţepeş", a luat fiinţă Batalionul 114 Tancuri "Petru Cercel", unitate care continuă tradiţiile armei tancuri pe meleagurile dâmboviţene.
Astăzi, 1 august 2012, am avut onoarea şi cinstea să fiu invitat la activităţile prilejuite de sărbătorirea "Zilei Tanchistului" în garnizoana Târgovişte.
Cu speranţă şi cu încredere într-un viitor mai bun pentru Armata Română, în general şi pentru tanchişti, în special, urez acestora, fie ei activi, în rezervă sau în retragere, veteranilor şi tuturor simpatizanţilor, de ziua armei tancuri, sănătate, succese, bunăstare, recunoaşterea pe care o merită din plin şi viaţă lungă.
La mulţi ani!

Col.(r) Ifim Trofimov - Ultimul comandant al Batalionului 1 Tancuri "Vlad Ţepeş"



(dana & ifim 1 august 2012)

7 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Mulțumesc!
      O urare binevenită și bineprimită oricând și-n orice împrejurare! Doamne-ajută!
      La mulți ani cu sănătate tuturor celor cu sânge kaki, aici băgându-i și pe marinari, chiar dacă ei preferă altă culoare!:)

      Ștergere
  2. Uau! Xena - Printesa Razboinica suspina si fuge cand vede ce corespondent are in armata romana!

    Una peste alta, fie celelalte arme cat de rele (si eficace), orasele nu se predau (chiar daca sunt transformate in cratere!) pana cand nu apar TANCURILE. Nici infanteria, nici artileria, nici aviatia si nici trupele speciale nu pot indeplini eficient finalizarea unui conflict armat in epoca moderna.

    Parerea mea...

    PS: E adevarat ca primele 2 tancuri ale Armatei Rosii au fost niste Renault FT-17 furate de la romani? Le-au botezat "Luptatorul pentru libertate, tovarasul Lenin" si "Luptatorul pentru libertate, tovarasul Trotki"...

    RăspundețiȘtergere
  3. Si vreau sa mai inteleg ceva: ce tancuri are in dotare "Petru Cercel" - T 55 sau T 72?!

    Aici am senzatia ca e un T 72 in prim plan, iar in spate sunt T 55: http://www.youtube.com/watch?gl=SN&feature=related&hl=fr&v=Qa_o4yMUwno

    Daca da, DE CE?!

    Eu stiam ca "Vlad Tepes" avea T 72-uri, dar poate visez eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vlad, mă bucur că ai mai trecut,
      pe drumul vechi şi cunoscut, vorba poetului.
      Când am amintit de "alţi specialişti militari", nu m-am gândit şi la tine, dar acum, după aceste comentarii, te-am trecut printre aceştia. Glumesc, desigur.
      Referitor la rolul şi importanţa tancului pe câmpul de luptă modern, eu unul consider că drumul acestuia este ascendent. Tancul trebuie să fie (spun aşa pentru că vorbesc despre înzestrarea noastră, nu despre a acelora unde "tancul este") peste nivelul armelor celor mai tehnologizate.
      Nu ştiu nimic despre povestea primelor 2 tancuri ale Armatei Roşii. M-ai făcut curios şi voi verifica.
      Într-adevăr, în prima fotografie este un T-72, tanc aparţinând Batalionului 1 Tancuri "Vlad Ţepeş".
      Fotografia este făcută de mine, pe 1 august...2004!
      La simpozionul dedicat Zilei Tanchiştilor din 1 august 2012, comandantul Batalionului 114 Tancuri "Petru Cercel", referindu-se la dotarea unităţii, s-a exprimat elegant, spunând că aceasta este bună, la nivelul anilor şaizeci.
      Tancurile din poze sunt T-55.
      Cred că sunt singurul tanchist din România, care am fost comandant de tanc pe T-34, T-55, TR-77-580, TR-85, TR-800, TR-125, TR-85-M1 şi T-72. Ca şi comandant de tanc, de pluton, de companie, de batalion sau de unitate.
      Multe lucruri încerc să le pricep, dar unele nu le voi desluşi poate niciodată.
      De ce se desfiinţează unitatea cu cea mai mare tradiţie, unitate etalon, cu cea mai bună dotare, cu cea mai bună bază de instruire, cu cei mai buni oameni (aici pot fi acuzat de subiectivism), cu cea mai bună dispunere strategică?... Se desfiinţează şi apoi se reînfiinţează, dar cu dotare sub nivelul celei desfiinţate.
      Trebuie să aflu cauza şi scopul acestei tâmpenii, al cărei efect l-am simţit şi trăit.

      Ștergere
    2. O posibila explicatie pentru prezenta T-55 ar putea fi resursa de ore de functionare cu care ieseau pe poarta uzinei: incredibilele 500 de ore! Mai mult, eventuala resapare a lor (rebuild-ul dupa epuizarea celor 500 de ore de viata activa, care mai adauga 500 ore, etc) era mult mai ieftina, fiind tancuri fara cerere pe piata internationala, etc...
      -------------------------------------------------------
      E posibil sa se fi avut in vedere pregatirea tanchistilor, etc, pe aceste rablamente, iar in eventualitatea ca NATO ar avea nevoie de tanchistii romani sa ne bazam pe donatiile de Abrams din partea SUA, care detin stocuri de proportii necunoscute in conservare? "Petru Cercel" ar fi astfel o pepiniera de tanchisti NATO, practic fara nici o perspectiva de a fi utilizat in scopuri care sa nu coincida cu interesele NATO (exceptand reprimarea revoltelor interne, poate)?!
      -----------------------------------------------------
      In 1994 un fermier britanic si-a transformat ferma in tancodrom, cumparand (printre altele) si un tanc Chieftain (cu o resursa de 112 ore active) cu 10.000Lire sterline (vezi documentarul de la 1 noiembrie 1994 al companiei de TV britanice HTV). Ma gandesc ca poate asemenea dotare ar fi fost mai utila armatei romane decat vechile T-55, cu o investitie minima.
      -----------------------------------------------------
      Avand in vedere posibilele provocari la adresa armatei romane, dupa mintea mea cred ca ar trebui avut in vedere acest concept: http://www.youtube.com/watch?v=fARGfVA7Mm8 si http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=n4eL1G8yyoo&NR=1 :) cu ceva dotari extra in ceea ce piveste dotarile anti-infanterie

      Ștergere
    3. Pacat de cele 30 tancuri T 72 pe care le-a avut acum mai bine de 25 ani Regimentul 1 tancuri Targoviste (Teis).Nu mai exista nici un tanc,pacat de armata romana.Am facut armata in aceasta unitate de ELITA pe vremea lui Ceausescu.Erau cele mai moderne tancuri din romania aceste T 72.S-a ales praful de ele,pacat,mare pacat.

      Ștergere

Oricine poate comenta, dar să ţină cont de ceea ce a spus Socrate:
"Vorbeşte ca să te cunosc".