duminică, 12 august 2012

Pregătiri de sărbătoare

De la declararea ei drept zi nelucrătoare, 15 august – Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare – este a doua oară când se celebrează într-o zi lucrătoare, miercuri. De ce ziua de Sfânta Maria a fost declarată nelucrătoare? Probabil pentru că este o sărbătoare declarată legal nelucrătoare în alte zece ţări europene, în special catolice: Germania, Franţa, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia şi Portugalia. Şi chiar dacă unii avem impresia că-s prea multe sărbători legale într-un an, din acest punct de vedere putem sta liniştiţi, pentru că la acest capitol nu excelăm, aşa cum ne-am obişnuit la altele. Iar din 15 august şi până la începutul lunii decembrie, românii nu mai au nicio zi liberă legală.
Multă lume ştie că pe 15 august este Ziua Marinei Române şi Ziua Forţelor Navale.De ziua lor, marinarii, folosindu-se de ambarcaţiunile lor, fac nişte spectacole pe cinste. Fără a avea vreo legătură sau a avea vreo simpatie pentru cârmaciul suprem cel suspendat, recomand tuturor acelora care locuiesc în porturile de la Dunăre şi mare, turiştilor şi curioşilor, să nu rateze aceste spectacole.
Sigur vor avea şi posibilitatea de a urca pe o navă şi de a simţi emoţia, gustul şi culoarea aventurii.


                          Mai puţini sunt cei care ştiu că pe 15 august este şi Ziua Metalurgistului. Sigur că şi aceştia sărbătoresc, dar probabil că o fac prin muncă. Dar ce muncă!? Din păcate, în cazul metalurgiştilor, recomandările pe care le-am făcut mai sus, nu se potrivesc. Am putea totuşi să fim cu sufletul alături de ei şi de familiile lor, în această perioadă când meseria lor nu este apreciată, când foarte mulţi dintre ei îşi pierd locul de muncă iar marile combinate, care au reprezentat şi reprezintă motorul economiei unei ţări, sunt lăsate de izbelişte, în cazul României.


Totuşi, pentru cei mai mulţi dintre noi, adică pentru toţi crestinii ortodocşi, 15 august este ziua de "Sfânta Maria Mare”, sărbătoare prezentă în calendarul Bisericii ca "Adormirea Maicii Domnului".

O, Măicuţă Sfântă,
Te rugăm fierbinte
Să ne-asculţi de-a pururi,
Marea rugăminte:
Nu lăsa măicuţă,
Să pierim pe cale
Că noi suntem fiii
Lacrimilor tale,
Ajută-ne Măicuţă
Să ne rugăm mereu,
Să credem totdeauna
Că este Dumnezeu.
(Rugăciune cântată la hramul Mănăstirii Nicula)

Un comentariu:

  1. Hi there to every one, it's actually a fastidious for me to pay a visit this web site, it contains useful Information.

    My blog :: Juegos Online

    RăspundețiȘtergere

Oricine poate comenta, dar să ţină cont de ceea ce a spus Socrate:
"Vorbeşte ca să te cunosc".