sâmbătă, 27 septembrie 2014

Delta Dunării, în pericol

Mirifica noastră Deltă a Dunării poate şi trebuie salvată!
Prin turism, desigur, veţi spune.
Aveţi dreptate când spuneţi că delta poate fi salvată prin turism. 
Părerea mea este următoarea: 
Eu, ca un născut în mijlocul deltei, care am copilărit în inima acestui tărâm mirific, plecând din el, pur şi simplu, datorită sorţii, dar rămânând permanent legat de el, care am pescuit din barca tatălui lui Ivan Patzaichin şi am jucat de-a cufundacul, cu Serghei Covaliov , şi aşa mai departe, 
cred că am dreptul 
să spun o părere:
Poate nu ştiţi, dar marele cercetător Jacques-Yves Cousteau, a studiat cam două luni, inima deltei, imediat, după anii 90. Concluzia cercetărilor a fost că delta noastră, Delta Dunării, în speţă, are o mare putere de regenerare. Aceasta este şi părerea mea, pentru că eu simt delta mea dragă, prin toţi porii mei.
 Dar, Delta Dunării va fi salvată atunci când nu va constitui şantaj politic, atunci când nu va fi monedă de schimb între partide, când nu va fi praf aruncat în ochii electoratului, când guvernatorul Deltei va fi numit public, după merite, care să cunoască Minunea care este Delta Dunării, şi nu după diverse ocolişuri.
Delta lui Ifim, este Delta mea, este unul dintre cele mai minunate locuri de pe "acest glob pământesc", asta fiind vorba lui Nichita Stănescu.


4 comentarii:

  1. Si totuși,cu toate ,,intervențiile,, delta se reface mult mai repede decât credeti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comentariul dumneavoastră este o confirmare a spuselor mele.
      Într-adevăr, delta, întinereşte.
      Dacă o iubim.

      Ștergere
    2. Ar trebui ca si localnicii sa-si aduca aportul la refacerea Deltei.
      Sa pescuiasca numai traditional, sa nu mai aruce gunoaiele direct in Dunare sau pe canale si, bineinteles, pe canalele mai mici (mai inguste) sa nu mai foloseasca motoare de barci foarte puternice.
      Deasemenea, autoritatile ar trebui sa construiasca statii de epurare a apelor menajere, canalizare, asa incat localnicii sa nu mai fie nevoiti sa deverseze toate acestea in apele Dunarii si canalelor Deltei. Infrastructura si educarea localnicilor in spiritul ecologizarii sunt dupa parerea mea prioritare. Si, de ce nu, si educarea dragilor nostri turisti romani !

      Ștergere
    3. LIKE!
      Comentariul dumneavoastră îmi place!
      Vă mulţumesc!
      Cu o singură precizare:
      Nu ar trebui,
      ci,
      TREBUIE!

      Ștergere

Oricine poate comenta, dar să ţină cont de ceea ce a spus Socrate:
"Vorbeşte ca să te cunosc".