duminică, 25 martie 2012

Buna Vestire


         În fiecare an, la 25 martie, creștinii prăznuiesc prima sărbatoare închinată Maicii Domnului, Buna Vestire sau popular, Blagoveștenia (termenul slav corespunzator celui de Bunavestire). Este praznicul în amintirea zilei în care Sf. Arhanghel Gavriil i-a vestit Sf. Fecioare că va naște pe Mesia (Luca I, 26-38).
Ea a fost așezată cu nouă luni înainte de nașterea cu trup a Domnului, adică la 25 martie.
Data acestei sărbatori a variat la început: unii o praznuiau pe 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, iar alții pe 18 decembrie. În Răsărit, data de 25 martie a fost acceptată, după stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Nașterii Domnului (aproximativ secolul al V-lea).
Această sărbătoare a fost introdusa la Roma de papa Leon al II-lea, iar începând cu secolul al IX-lea, sărbătoarea a început să fie prăznuita pe 25 martie în toată lumea catolică.
La ortodocșii de rit vechi și la armeni, Buna Vestire se prăznuiește pe 7 aprilie, în raport cu sărbătoarea Nașterii Domnului, pe care ei o celebrează pe 7 ianuarie.

2 comentarii:

  1. Am sărbătorit în felul nostru, adică ne-am ospătat cu pește!
    Ne-am bucurat de ziua însorită, de verdele grădinii, de ghiocei și de mâțișori.

    Seară frumoasă îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, astăzi a fost dezlegare la pește, pentru cei care țin post. Și pentru cei care își mai pot permite să cumpere pește:)
      La Târgoviște a fost o zi de primăvară autentică, deși încă nu am văzut niciun pom înflorit, excepție făcând câțiva mâțișori pe care i-am zărit pe malul unui șanț. Iar spre seară a dat o ploaie ca de vară, cu tunete și fulgere, stranie pentru un peisaj cu pomii desfrunziți, ca de iarnă. Gina, să ai o primăvară așa cum ți-o dorești!

      Ștergere

Oricine poate comenta, dar să ţină cont de ceea ce a spus Socrate:
"Vorbeşte ca să te cunosc".